For Universities  For Companies          

Veel voorkomende problemen met het aanvragen van het J-1 stagevisum (en het DS-2019 formulier)

Het aanvragen van de nodigde documenten zoals het DS-2019 formulier en het DS-2007 formulier is een secuur een tijdrovend proces. Het komt regelmatig voor dat studenten zich niet realiseren dat het aanvragen van het J1 stagevisum voor Amerika enkele weken, of in sommige gevallen maanden, in beslag neemt. Wanneer studenten niet de nodige tijd hebben voor het aanvragen van het J1 visum , is het belangrijk dat er adequaat wordt gehandeld en dat voorkomende problemen zorgvuldig en spoedig worden opgelost.
In deze blog lees je meer over de problemen waar studenten vaak tegen aan lopen bij het aanvragen van het J1 visum.

IO New York heeft jaren ervaring met het aanvragen van J1 visaas. Wanneer het J1 visum wordt aangevraagd bij IO New York zullen de onderstaande problemen, middels de expertise van IO New York, voorkomen worden.

Bekijk hier onze video over het J1 VisumZelf het J1 visum aanvragen
Net zoals elk ander visum, is het mogelijk om zelf het visum aan te vragen. Omdat studenten dit visum voor het eerst aanvragen, weten zij niet op welke punten er gelet moeten worden. Hierdoor zijn deze visumaanvragen vaak duurder en in sommige gevallen niet succesvol.
Wanneer de er minder dan 12 weken zijn om J1 stagevisum aan te vragen adviseren wij om gebruik te maken van een bemiddelingsservice zodat het aanmeldingsproces vlot en spoedig verloopt. Wanneer zowel de stagiair as het stagebedrijf geen ervaring heeft met het aanvragen van dit visum, adviseren wij om minimaal vier maanden de tijd te nemen, voor het aanvragen van het J1 visum.
Wanneer het stagebedrijf vaker stagiaires heeft aangenomen doormiddel van het J1 Exchange programma, kan het bedrijf de stagiair adviseren welke documenten, hoe, waar en wanneer je deze aangeleverd moeten worden

Veel voorkomende problemen bij het aanvragen van het J1 Visum / DS-2019 formulier

#1. Je stagebedrijf mag geen J-1 stagiaires aannemen
Het komt regelmatig voor dat studenten eindelijk een stage in Amerika hebben gevonden. Maar wanneer ze het stagevisum willen aanvragen, erachter komen dat het stagebedrijf niet voldoet aan de J1 voorwaarden. Dit betekent automatisch dat de stagiair geen J-1 stagevisum kan aanvragen voor de gekozen stage en dat de student op zoek moet gaan naar een ander stagebedrijf. Op deze pagina staan de J1 voorwaarden, voor zowel de stagiair als het stagebedrijf, beschreven.

#2. Het stagebedrijf is niet bekend is met de aanvraagprocedure van het J-1 stagevisum.
Wanneer een stagebedrijf niet bekend is met de aanvraagprocedure betekent dit vrijwel altijd dat het aanvragen van het DS-2019 en het DS-2007 formulier langer zal duren dan gebruikelijk. Het stagebedrijf moet meerdere formulieren invullen, ondertekenen aan aanleveren aan te sponsororganisatie. Daarnaast moet het stagebedrijf ook, aan de hand van het J1 criteria, een trainingsplan opstellen. Hierin staat een uitgebreide beschrijving van de stagewerkzaamheden.
De sponsoraanvraag wordt o.a. aan de hand van dit trainingsplan goed- of afgekeurd.
Het is daarom van groot belang dat dit trainingsplan uiterst zorgvuldig wordt opgesteld en aangeleverd.

Problemen die zich voor kunnen doen bij het aanleveren van het trainingsplan:
- De documenten zijn niet op de juiste manier ingevuld of er belangrijke informatie ontbreekt;
- Het trainingsplan voldoet niet aan criteria van het J1 programma;
- In het trainingsplan staan taken omschreven die niet in het verlengde liggen van de studierichting van de stagiair;
- Uit het trainingsplan blijkt de stage niet voldoet aan de J1 voorwaarden;
- Bedrijven worden verrast door de administratieve rompslomp die het nodig is voor een succesvolle J1 visumaanvraag. Wanneer hier niet proactief op gehandeld wordt, zal het bedrijf het papierwerk te laat aanleveren of incompleet aanleveren. Wanneer een bedrijf helemaal niet bekend is met het J1 visum aanvraagprocedure; komt het in enkele gevallen zelfs voor dat het bedrijf zich terugtrekt en de stage annuleert. Daarom wordt er geadviseerd dat het stagebedrijf voorafgaand aan het proces, geïnformeerd wordt over de procedure hiervan;
- De papieren worden niet op de juiste manier of door de juiste (gemachtigde) persoon ondertekend.

# 3. Het aanleveren van de documenten neemt teveel tijd in beslag.
Het komt regelmatig voor dat het aanleveren van de gevraagde documenten teveel tijd in beslag neemt. Aan het begin van het proces heeft de student vaak nog ruime tijd om het J1 visum aan te vragen. Als resultaat neemt de student onnodig lang de tijd om de eerste stappen van het aanvraagproces door te lopen. De student vergeet hierbij dat hij of zij ook nog een afspraak moet maken bij het Amerikaanse Consulaat. De wachttijden voor het maken van een afspraak bij het Consulaat kunnen, in het hoogseizoen, oplopen tot meer dan 30 kalenderdagen! Dit betekent dat de visumaanvraag, gedurende die tijd, 30 dagen langer duurt.

#4. De student maakt zonder overleg wijzigingen
Het wordt aangeraden om geen wijzigingen aan te brengen, zonder overleg met IO New York.
voorbbeeld: wanneer studenten vertraging oplopen, verzetten zij de startdatum van hun stage. Dit betekent dat alle documenten en door alle partijen aangepast en opnieuw getekend moeten worden. Dit zorgt voor extra vertraging. In sommige gevallen kunnen studenten na de startdatum die staat aangegeven op het J1 Visum nog naar U.S. afreizen en hoeven hiervoor niet de startdatum van de stage te verzetten. IO New York weet precies wat wel en niet kan, wij nemen het proces zoveel mogelijk uit handen. Hierdoor zorgt je ervoor dat je niet onnodig vertraging oploopt met het aanvragen van het J-1 stagevisum.

#5 De student heeft al een vliegticket en accommodatie geboekt, maar loopt vertraging op.
Het is belangrijk om te begrijpen dat het Consulaat geen voorrang geeft aan studenten die vertraging oplopen. Het is voor het Consulaat alleen belangrijk dat de visumaanvraag voldoet aan alle eisen van de U.S. Department of State. Wanneer studenten vertraging oplopen is dat het niet het probleem van het Amerikaanse Consulaat. Het U.S. Department of State geeft alle benodigde informatie die je nodig hebt om een J1 Visum aan te vragen. Het is aan de student om ervoor te zorgen dat zij op tijd met de aanvraag hiervan beginnen. Wanneer studenten al een vliegticket hebben geboekt, maar nog niet in het bezit zijn van het J1 Visum, betekent dit dat de student zijn/haar vliegticket zal moeten omboeken of annuleren. Advies: boek geen vliegticket, accommodatie voordat sponsorship is toegekend en de wachttijden bij het consulaat bekent zijn.

Spoedaanvraag J-1 stagevisum.
Er zijn verschillende manieren om het aanvraagproces van het J1 Visum te versnellen. Voor sommige procedures worden extra kosten in kaart gebracht door o.a. de sponsororganisatie in Amerika. Ook is het mogelijk om uit te wijken naar een andere ambassade, dan die in Amsterdam.
De bovenstaande tekst kan wellicht een afschrikkend werken. Dit is niet onze bedoeling. Maar we willen hiermee duidelijk maken dat het aanvragen van het J1 Visum een tijdrovend en secuur proces is. Zorg er daarom voor dat je hiermee op tijd begint.
Daarnaast staan wij altijd klaar om je te helpen!

Follow Us on Facebook!

Get in Touch!

 • Phone:
  0031 (0)6 22 11 08 27
 • Email:
  info(@)ioabroad.com
 • Address:
  Europalaan 20
  Stadstuin / City Garden
  Suite: 1.1.12