For Universities  For Companies          

Blog over het J1 Visum, kosten en de Sponsororganisaties/DS-2019 formulier

Om te voorkomen dat jouw visumaanvraag wordt afgekeurd, is het van belang dat de visumaanvraag secuur en zorgvuldig wordt afgehandeld. In deze blog kan je lezen wat een sponsororganisatie is en wat die doet, over de betekenis is van het DS 2019 Formulier, de voorwaarden en aanvraagprocedure voor het J1 visum, en wat de gehele aanvraag kost. Tot slot wordt even gekeken naar de spoedaanvraag.

De sponsororganisatie en het DS-2019 Formulier.
Om het J1 Visum aan te kunnen vragen heb je een sponsorship nodig, dat je alleen kunt bemachtigen via een sponsororganisatie uit Amerika. Wanneer jouw sponsorship wordt toegekend, wordt jou het DS-2019 formulier uitgereikt. Nadat jij je sponsorship hebt geregeld en het DS-2019 formulier hebt ontvangen, kun je een afspraak maken bij het Amerikaanse Consulaat maken en het J1 visum aanvragen.
Op onderstaande website van de Amerikaanse overheid kun je alle sponsororganisaties vinden.
https://j1visa.state.gov/participants/how-to-apply/sponsor-search/

Het sponsorship kan dus alleen worden toegewezen door een sponsororganisaties uit Amerika. Wanneer je werkt met een Nederlandse organisatie of stagebemiddelingsbureau betekent dat zij, als tussenpersoon, jou kunnen ondersteunen. Hiervoor betaal jij vaak wel een service fee of een commissie. Die is vaak inbegrepen in de prijs van het sponsorship/DS 2019 formulier. Het verklaart waarom de kosten voor het DS-2019 formulier in Nederland vaak hoger zijn. NB. De kosten voor het uitgeven van het DS-201 formulier door de sponsororganisatyie, kunnen verschillen per sonsororganisatie, stagebemiddelingsbureau of visumorganisatie.
De sponsororganisatie uit Amerika mag eigen prijzen en voorwaarden hanteren. Hierdoor zijn niet alleen de prijzen, maar ook de aanvraagprocedures per sponsororganisatie verschillend. Wanneer je gebruikt maakt van grote sponsororganisaties hoef jij je hier geen zorgen over om te maken. Aangezien die vaak gunstige voorwaarden heeft en voor vrijwel elke studierichting een DS-2019 formulieren mag uitreiken.

Kosten J1 Visum
Naast de kosten voor het sponsorship en de uitgifte van het DS 2019 formulier zijn er een aantal andere kosten waar je rekening mee moet houden bij het aanvragen van het J1 Visum.

Kostenoverzicht J1 Visum - Amerika
• Sponsorship / DS 2019 formulier $795
• SEVIS Fees $180
• Afspraak Consulaat $160
Totale kosten J1 Visum - $1.135 (€921,- (wisselkoers van €=1/$=0,81))
Bekijk de wisselkoers hier: https://www.wisselkoers.nl/

Overige / optionele kosten:
• Site Visit (bedreijfsinspectie) $180
• J1 Visa Support IO New York €165,-
• Verzekering $50 per maand
• Spoedprocedure (op aanvraag)
• Verlenging J1 Visum (op aanvraag)
* Onderaan deze blog staat een beschrijving van alle kostenposten en waarvoor deze dienen.

Keuze Sponsororganisatie
Niet elke sponsororganisatie kan in elke studierichting een DS-2019 formulier uitgeven. IO New York adviseert om grotere sponsororganisaties te kiezen omdat die voor een groter aantal studies een DS-2019 formulier kan uitreiken. De sponsororganisatie waarmee IO New York doorlopende contracten heeft, kunnen in vrijwel alle studierichten stagiaires sponsoren.
Lees altijd Lees voor het aanmelden bij de sponsororganisatie goed de voorwaarden door en informeer naar kosten.

De duur van een aanvraag van het J1 Visum
De duur van de aanvraag issterk afhankelijk van hoe snel alle gevraagde documenten aangeleverd kunnen worden, door zowel de stagiair als het stagebedrijf, en hoe snel de sponsororganisatie kunnen werken. Na aanleveren van alle documenten kan de Sponsororganisatie met drie á vier weken sponsorship verlenen. Het visumaanvragen bij het consulaat duurt één á twee weken.
Let op: tijdens het hoogseizoen kunn en de wachttijden van het Amerikaanse consulaat oplopen tot wel dertig kalenderdagen.

Spoedaanvraag J1 Visum.
Het is mogelijk bij een sponsororganisatie een spoedaanvraag te doen. Informeer vooraf goed naar de daadwerkelijke kosten ervan, zowel bij het stagebemiddelingsbureau als bij de sponsororganisatie. De meeste sponsororganisaties vragen § 500 voor een spoedaanvraag, maar de kosten kunnen oplopen naar §1.200.
De sponsororganisatie probeert doorgaans binnen 7 werkdagen de sponsoraanvraag af te handelen. Vervolgens moet jijzelf nog een afspraak maken bij het consulaat. Reken hiervoor, afhankelijk van de wachttijden, 14 dagen voor.
IO New York brengt zelf geen aanvullende kosten in rekening voor een spoedaanvraag.

Voorwaarden voor het J1 Visum
Om het J1 Visum aan te kunnen vragen moeten zowel de student als het stagebedrijf voldoen aan de voorwaarden van het J1 Visum. Deze voorwaarden zijn opgesteld door de US Department of State en hieraan moet ten alle tijden aan worden voldaan. Zowel de sponsororganisatie in Amerika als het Amerikaanse Consulaat in Nederland zijn gemachtigd de J1 Visumaanvraag af te keuren.

De voorwaarden voor het J1 visum op een rij.
De stagiair moet/mag:
• moet een theoretische opleiding volgen;
• moet een voltijd opleiding volgen;
• in het verlengde van de studie, stage willen lopen;
• tijdens stage nooit eindverantwoordelijke zijn;
• niet in direct contact staan met patiënten / klanten met een uitzondering voor de horeca en de toerismesectoren;
• mag geen regulier werk doen, of iets wat daarop lijkt.

Het stagebedrijf moet:
• een officieel kantoor hebben dat wil zeggen dat het geen flex-office of kantoor in huis mag zijn;
• minimaal 3 werknemers hebben per stagiair;;
• over een werknemersverzekering beschikken, waar ook de stagiaire onder valt;;
• openstaan voor een eventuele site-visit vam de sponsororganisatie.

Deze voorwaarden worden getoetst door zowel de sponsororganisatie in Amerika als het Amerikaanse Consulaat in Nederland. De sponsororganisatie zal de aanvraag ook zelf toetsen aan de hand van de aangeleverde documenten en het afnemen van een interview met zowel de stagiaire als de stagesupervisor.

Het DS-7002 & DS-2019 Formulier en ponsorship ($795)
Een stagebedrijf moet bij aanvang van de stage een trainingsplan opstellen. Dit trainingsplan wordt verwerkt in het DS-7002 formulier. In dit plan moet onder andere beschreven worden welke werkzaamheden de stagiaire gaat verrichten, wat die gaat doen, wat de stagiair kan gaan leren en op welke manier, de toetsing ervan, wie de supervisor is en of deze supervisor voldoende kennis en expertise heeft. De goedkeuring van het opleidingsplan verloopt via het DS-2007-formulier dat logischerwijs zorgvuldig ingevuld moet worden. IO New York is gemachtigd om een DS-2017 formulier voor bedrijven op te stellen.
Wanneer een sponsororganisatie in Amerika het sponsorship verleend, dan geeft die ook het DS-2019 Formulier uit. Het DS-7002 formulier is vanaf dat moment verwerkt in het DS-2019 formulier.
Wanneer het opleidingsplan niet voldoet aan de voorwaarden, zal het worden afgekeurd. Het stagebedrijf krijgt éénmalig de mogelijkheid om aanpassingen om het opleidingsplan te wijzigen en/of aan te vullen.

SEVIS Fees ($180) Het SEVIS Systeem is een digitaal netwerk waarmee de J1 stagiaire in contact staat met zijn sponsororganisatie. Elke J1 stagaire moet zich aanmelden voor dit systeem. Op de onderstaande website van de US Immigrations and Customs Services kan je de SEVIS Fee betalen. Die bedraagt $180. Zonder de SEVIS Fees te betalen kan een stagiair geen afspraak inplannen bij het Amerikaans Consulaat in Nederland of Brussel. Het inplannen van een afspraak kan op deze ebsite:

Afspraak Consulaat ($160) Wanneer jij je sponsorship hebt ontvangen en de SEVIS Fee hebt betaald, kan jij een afspraak inplannen bij het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam of Brussel.
Het inplannen van een afspraak kan op deze website: https://nl.usembassy.gov/embassy-consulates/

J1 Visa Support IO New York & IO USA (€165)
Met de J1 Visum Support zorgen wij dat jouw sponsorship en visum succesvol wordt aangevraagd in Amerika. IO New York zorgt ervoor dat alle documenten voldoen aan de voorwaarden van de sponsororganisaties de J1 visumvoorwaarden van de U.S. Department of State. Jij hoeft vervolgens alleen een afspraak te maken bij het Consulaat om je J1 Visum aan te vragen. IO New York & IO USA hadden in 2016 & 2017 een 100% slagingsscore voor zowel de aanvragen voor het sponsorship als de aanvragen voor het J1 visum.

Site Visit (bedrijfsinspectie ($180))
Sinds 9/11 zijn de sponsororganisaties verplicht om 'MKB' stagebedrijven te inspecteren die voor het eerst een stagiaire met een J1-Visum aannemen. Die inspectie gebeurt door middel van het zogeheten Site-Visit, waarbij de sponsororganisatie controleert of alle papieren in orde zijn en of het bedrijf een goede stageplaats, conform de J1 voorwaarden, biedt. Kosten: 180 Dollar.

Spoedprocedure
In sommige gevallen is het noodzakelijk om een spoedaanvraag in te dienen. De kosten hiervoor verschillen per sponsororganisatie en kunnen uiteenlopen van 0 tot 1400 Euro. IO New York brengt geen aanvullende kosten in rekening voor een spoedaanvraag.
Met een spoedprocedure kan je visumaanvraag binnen 3 à 4 weken rond zijn. Mits alle gevraagde documenten op tijd worden aangeleverd.

Wil jij je visumaanvraag met behulp van de Visum support van IO New York & IO USA? Meld je dan hier geheel kosteloos en vrijblijvend aan:

Aanmelden

Follow Us on Facebook!

Get in Touch!

 • Phone:
  0031 (0)6 22 11 08 27
 • Email:
  info(@)ioabroad.com
 • Address:
  Europalaan 20
  Stadstuin / City Garden
  Suite: 1.1.12