For Universities  For Companies          

Alles over het J1 Visum, Sponsororganisaties en het DS 2019 Formulier.

Lees in dit artikel o.a. hoe jij je Sponsorship /DS 2019 Formulier kunt aanvragen voor 795,- Dollar voor je Stage in Amerika. Wat een Sponsororganisaties is hoeveel een spoedaanvraag kost.

Wij als in IO New York en IO USA krijgen veel vragen over hetJ1 Visum die je nodig hebt voor je stage in Amerika. Omdat er op het internet veel verschillende, niet altijd juiste, informatie te vinden is over het J1 Visum. Hebben wij besloten om deze blog over het J1 Stagevisum voor Amerika te schrijven. Wij hopen dan ook dat deze blog meer duidelijkheid geeft betreft het aanvragen van het J1 Visum en de kosten hiervan.

In deze blog worden de volgende onderwerpen behandeld: kosten J1 Visum, Sponsorship, en de rol van Sponsororganisaties, DS-2019 Formulier, Spoedprocedure, het trainingsplan en belangrijke veelvoorkomende begrippen voor je J1 Visumaanvraag.

Sponorship / Sponsororganisatie / DS 2019 Formulier, kosten en uitleg.
Om een J1 Visum voor een stage in Amerika aan te kunnen vragen heb jij een Sponsor nodig, dit wordt ookwel Sponsorship genoemd. Wanneer jij je Sponsorship wordt toegekend, wordt door de Sponsororganisatie jou het DS-2019 formulier uitgereikt. Daarom wordt je Sponsorship ook wel het DS 2019 formulier genoemd.

Dit formulier kan alleen uitgegeven worden door de zogeheten Sponsororganisaties in Amerika. Deze organisaties zijn alleen gevestigd in Amerika, er is geen enkele organisatie buiten Amerika die gemachtigd, gelicenceerd of geselecteerd is door de Amerikaanse overheid om Sponsorship te verlenen. Wanneer je werkt met een Nederlandse organisatie heb je dus ten alle tijden te maken met een tussenpersoon. Hiervoor betaal jij of een service fee of een commissie die vaak inbegrepen is in de prijs van het Sponsorship. Dit is waarom de kosten voor het DS-2019 formulier in Nederland vaak zo hoog zijn.

''Hiervoor betaal jij of een service fee of een commissie die vaak inbegrepen is in de prijs van het Sponsorship. Dit is waarom de kosten voor het DS-2019 formurlier in Nederland vaak zo hoog zijn."

andere bijkomstigheid is dat de Sponsororganisaties in Amerika hun eigen prijzen en voorwaarden hanteren. Hierdoor is het gehele proces van de J1 Visumaanvraag onoverzichtelijker dan gebruikelijk. Dit omdat door de verschillende Sponsororganisaties de procedure, tijd van aanvraag, prijzen en voorwaarden van het J1 Visum niet altijd hetzelfde zijn.
Daarnaast zijn kleinere Sponsororganisaties niet gemachtigd om in alle studierichtingen studenten te sponsoren en dus om het DS-2019 formulier uit te geven. In principe maakt dit niet uit, want de grote drie Sponsororganisaties in Amerika kunnen in vrijwel alle studierichtingen het DS-2019 formulier uitreiken. Echter, verschillen de prijzen en voorwaarden per Sponsororganisatie wel. Zo moet je bij CIEE verplicht een verzekering afsluiten, waarbij dat bij andere Sponsororganisaties niet hoeft. Ook is de Spoedprocedure bij CIEE meer dan 1000 Euro, waar dat bij J1 Visa Exchanges gratis is.

"Hierdoor is het gehele proces van de J1 Visumaanvraag onoverzichtelijker dan gebruikelijk. Dit omdat door de verschillende Sponsororganisaties de procedure, tijd van aanvraag, prijzen en voorwaarden van het J1 Visum niet altijd hetzelfde zijn."

De kosten van het J1 Visum - DS 2019 formulier.
De kosten van het J1 Visum / DS 2019 formulier bij de grote drie Sponsororganisaties in Amerika is vaak rond de 795,- US Dollar. IO New York heeft momeneel twee samenwerkingen met Sponsororganisaties waar je als student 795 USD betaald en waar je niet verplicht bent om extra verzkering af te sluiten (alleen zolang je huidige verzekering dekkend is!). Naast de kosten voor jouw Sponsorship en de uitgifte van het DS 2019 formulier zijn er nog een aantal andere kostenposten waarbij je rekening moet houden voor het aanvragen van het J1 Visum voor je stage in Amerika.

  KOSTENOVERZICHT J1 VISUM STAGE AMERIKA
 • Sponsorship / DS 2019 formulier – 795 USD
 • SEVIS Fees - 180 USD
 • Afspraak Consulaat - 180 USD
 • J1 Visa Support IO New York - 165 EURO
 • Totale kosten J1 Visum +- 1.100 EURO

 • Overige kosten:
 • Site Visit (Inspectie) 180 USD
 • Spoedprocedure
 • Verzekering 45,- EURO P/M

Hieronder zullen wij deze kostenposten kort toelichten

Sponsorship / DS 2019 Formulier.
Zoals hierboven staat beschreven heb jij voor je J1 Visum een Sponsor in Amerika nodig die jouw Sponsort. Wanneer een Sponsororganisatie in Amerika jouw Sponsort, geven zij jou het DS 2019 Formulier uit. De Sponsorsororganisaties in Amerika brengen hiervoor kosten in rekening. Voor een stage tot 5 á 6 maanden is dit over het algemeen 795 USD.

SEVIS Fees.
Dit zijn de kosten om je aan te kunnen melden voor het electronische Visasysteem van Amerika, Jij bent als J1 stagiaires verplicht om je hiervoor aan te melden. Zonder je SEVIS Fees te betalen kan jij geen afspraak inplannen bij het Consulaat van Amerika. Op deze website van de US Immigrations and Customs kan je de SEVIS Fee betalen: https://www.fmjfee.com/i901fee/index.html.

Afspraak Consulaat.
Wanneer jij je Sponsorship hebt ontvangen en je SEVIS Fee hebt betaald kan je een afspraak inplannen bij het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam of Brussels. Het inplannen van een afspraak kan op deze website: https://nl.usembassy.gov/embassy-consulates/amsterdam/. De kosten voor het maken van een afspraak bedragen 165,- Euro.

J1 Visa Support IO New York & IO USA
Met de J1 Visum Support wordt jouw Sponsoraanvraag ingediend bij één van de grote drie Sponsororganisaties in Amerika. De kosten voor de J1 Visum Support om je J1 Visum / Sponsorship aan te vragen bedragen 165,- Euro.

Met de J1 Visum Support van IO New York / IO USA zal je Sponsorshipaanvraag door IO New York of IO USA worden ingediend. Eén van onze vertegenwoordigers zullen aan zowel jou als jouw stagebedrijf alle benodigde documenten opvragen, controleren en vervolgens indienen bij de Sponsororganisatie. Daarnaast zal IO New York / IO USA jou tijdens het gehele proces begeleiden.

Site Visit (inspectie)
Sinds de aanslagen van 9/11 zijn de Sponsororganisaties verplicht om MKB stagebedrijven te inspecteren. Dit is de zogeheten Site-Visit waarbij de Sponsororganisatie gaat controleren of alle papieren in orde en zijn en of het bedrijf een goede stageplaats kan bieden. Dit is verplicht bij bedrijven met een omzet lager dan 1 miljoen of als het bedrijf minder dan 25 medewerkers in dienst heeft. De kosten voor een Site Visit bedragen in de meeste gevallen 180 Dollar.

Spoedprocedure
In sommige gevallen is het nodig om een spoedaanvraag in te dienen. De kosten hiervoor verschillen per Sponsororganisatie. Deze kosten zijn uiteenlopend van 0 tot 1400 Euro. Een spoedprocedure bij het Consulaat is slechts mogelijk in enkele gevallen mogelijk.

J1 Visum Voorwaarden
Om je J1 Visum aan te vragen moet zowel de student als stagebedrijf voldoen aan de voorwaarden van het J1 Visum die zijn opgelegd door de U.S. Department of State.

Voorwaarden J1 visum voor een J1 stage:

 • Stagiair moet minimaal 18 jaar zijn.
 • Stage moet in het verlengde liggen van de studie.
 • Student moet een theoretische opleiding volgen.
 • Stage mag geen werk zijn of iets wat daarop lijkt.
 • Stagiair mag niet niet in direct contact staan met patienten / klanten (op uitzondering van Horeca en Tourisme)
 • Stagiar mag nooit eindverantwoordelijke zijn.
 • Deze voorwaarden worden getoetst door zowel de Sponsororganisatie als het US Consulaat. De Sponsororganisatie zal dit toetsen aan de hand van het bestuderen van de aangeleverde documenten en het afnemen van een interview met zowel de student als de stagesupervisor. Zowel de Sponsororganisatie in Amerika als het Amerikaanse Consulaat kunnen de Sponsors / J1 Visumaanvraag afkeuren.

  "Zowel de Sponsororganisatie in Amerika als het Amerikaanse Consulaat kunnen de J1 Visumaanvraag afkeuren."

  Het Trainingsplan / DS 7002 Formulier.
  Wanneer jouw gekozen Sponsororganisatie in Amerika jouw als student, je stageinhoudelijk en jouw stagebedrijf gaat controleren, moet het stagebedrijf een trainingsplan opstellen. Dit trainingsplan wordt ook wel het DS 7002 formulier genoemd. In dit plan moet onder andere beschreven worden wat de stagiair gaat doen (werkzaamheden), wat de stagiair gaat leren, op welke manier dit geleeerd en getoetst wordt, wie de supervisor is, of deze supervisor wel voldoende kennis en expetise heeft om een goede supervisor te zijn. Zoals je begrijpt brengt dit heel wat papierwerk met zich mee, dit is dan ook de reden waarom veel bedrijven opzien tegen het vele papierwerk wat zij moeten aanleveren.

  Hoe lang duurt de aanvraag van het J1 Visum?
  De aanvraag van het DS 2019 formulier / Sponsorship duurt ongeveer 6 weken. Daarnaast heb je nog twee weken nodig om je J1 Visum aan te vragen bij het Amerikaanse Consulaat. In het ‘hoogseizoen’ kan dit langer duren vanwege de oplopende wachttijden bij zowel de Sponsororganisaties als het Amerikaanse Consulaat.

Follow Us on Facebook!

Get in Touch!

 • Phone:
  0031 (0)6 22 11 08 27
 • Email:
  info(@)ioabroad.com
 • Address:
  Europalaan 20
  Stadstuin / City Garden
  Suite: 1.1.12